english version
lettergrootte A A

Nieuwsbrief
 

Inhoud van dit e-zine:

  1. IST aanbeveling: Biobrandstoffen!
  2. Civisti: policy workshop
  3. IST oproep tot indienen van Essays; nieuwe deadlineIST aanbevelingen: Biobrandstoffen


Foto biobrandstoffen

In opdracht van het IST is door het consortium VITO, UGent en BBL een onderzoeksproject uitgevoerd: Biobrandstoffen van de eerste, de tweede en de derde generatie. De studie bestaat aan de ene kant uit een analyse, op basis van beschikbare literatuur, van de potentie van huidige en toekomstige biobrandstoffen en van de mogelijke duurzaamheidseffecten ervan. Aan de andere kant is onderzoek gedaan naar het draagvlak voor biobrandstoffen binnen verschillende sectoren in Vlaanderen en naar bestuurlijke mogelijkheden om biobrandstoffen een plaats te geven in de Vlaamse energievoorziening. Aansluitend op deze studie, heeft het IST een beleids-delphi-analyse laten uitvoeren door iForum consult waarin, in verschillende anonieme bevragingsronden, gepeild werd naar de argumenten die ten grondslag liggen aan de huidige maatschappelijke controverse rond de introductie van biobrandstoffen in Vlaanderen. Uit de resultaten van de beleids-delphi-analyse heeft het IST de beleidsaanbevelingen afgeleid die verder in dit document beschreven zijn.

Voor meer informatie: Marian Deblonde, 02 552 40 52

 lees meer


Civisti policy workshop: 24 januari


Civisti logo

Het Civisti-project wordt door de Europese Commissie gefinancierd binnen het zevende kaderprogramma Wetenschap in de samenleving. De doelstelling van het project bestaat erin nieuw opduikende onderwerpen te identificeren voor het O&O-beleid in de Europese Unie. Dat gebeurt door het raadplegen van burgers in 7 Europese landen (Denemarken, Oostenrijk, Vlaanderen/België, Finland, Malta, Bulgarije en Hongarije) om hun toekomstvisie te achterhalen en deze te verwerken tot relevante kwesties op lange termijn voor wetenschappen, technologie en innovatie. Maandag 24 januari worden de resultaten van dit project voorgesteld aan vertegenwoordigers van de Europese Commissie en Europees Parlement.

Voor meer informatie: Els Van den Cruyce, 02 552 40 48

 lees meer


IST oproep: Essays Gender en Technologie

FotoOnderzoekerHet Vlaams parlementair Instituut Samenleving & Technologie (IST) nodigt kandidaat-auteurs uit om een bijdrage te leveren aan een essaybundel in het domein ‘Gender en Technologie’. De bundel zal voorgesteld worden op een conferentie (herfst 2011). De door verschillende auteurs vertolkte visies op diverse thema’s in het domein ‘Gender en Technologie’ zullen dienen als uitgangspunt voor debat: om te beginnen op de conferentie en, vervolgens, bij het brede publiek. Zowel de bundel als de conferentie zullen in het Nederlands zijn. Het IST moedigt Vlaamse auteurs aan om een bijdrage te leveren tot de bundel. Aangezien diverse thema’s in het domein ‘Gender en Technologie’ echter de Vlaamse grenzen overstijgen, nodigt het IST ook buitenlandse auteurs uit om een essay te schrijven.

Opgelet: de uiterste deadline voor het indienen van uw abstract is 31 januari!

Voor meer informatie: Marian Deblonde, 02 552 40 52

 lees meer

logo Vlaams Parlement