english version
lettergrootte A A

Nieuwsbrief
 

    Inhoud van dit e-zine:

  1. 10 jaar IST: evenement en publicatie
  2. Gender en Technologie: Essay bundel en Conferentie 10 november 2011
  3. ICT in wel en wee: IST organiseert burgerpanels


10 jaar IST: evenement en voorstelling publicatie: 19 januari 2012


logo IST

Op 17 juli 2000 werd bij decreet beslist het viWTA (Vlaams Instituut voor Wetenschappelijk en Technologisch Aspectenonderzoek) op te richten en in 2002 gingen de activiteiten van het instituut van start met het pilootproject rond GGO’s. Daarom wil het IST haar 10-jarige werking begin 2012 vieren met een evenement en een feestelijke publicatie over de mensen en de verhalen gedurende 10 jaar IST.

 lees meerGender en Technologie: 10 november 2011


labo

 Het thema ‘gender en technologie’ geeft aanleiding tot heel diverse vragen. De Vlaamse overheid hecht aan sommige ervan bijzonder belang. Zij acht het bijvoorbeeld hard nodig dat meer vrouwen hun talenten inzetten in functie van onze kenniseconomie. En gendermechanismen mogen niet langer leiden tot ongelijke kansen en ongelijkheid. Daarvoor is een aanscherping van het Vlaamse genderbewustzijn nodig. Het IST werkt aan een essaybundel over het thema ‘gender en technologie’. Deze zal in het najaar van 2011 verschijnen bij Acco. Deze publicatie zal voorgesteld worden tijdens de conferentie ‘Duizend bloemen en granaten. Over gender, wetenschap en technologie’. Deze conferentie gaat door op donderdag 10 november 2011 van 14u00 tot 17u30 in de Zuilenzaal van het Vlaams Parlement.

lees meer


 

IST burgerpanels: ICT in wel en wee

 

Een dialoog met burgers, meer bepaald ouderen (60+) en toekomstige ouderen (50+) staat centraal in de derde stap van het IST-project ‘ICT in Wel en Wee’. De deelnemers worden uitgenodigd om zich te verplaatsen in en commentaar te leveren op ‘toekomstbeelden’: schetsen van situaties waarin ouderen—al dan niet—gebruik maken van ICT-toepassingen. Op die manier wil het projectteam een idee krijgen van hoe divers een heterogene groep van (toekomstige) ouderen reageert: hoe waarderen zij verschillende ICT-toepassingen die verschillende mensen in verschillende situaties (wensen of weigeren te) gebruiken. De uitkomsten van de burgerpanels zullen, samen met de resultaten van de vorige stappen, gebruikt worden om een aantal beleidsaanbevelingen te formuleren.

 lees meer

logo Vlaams Parlement